background img

Dekorasyon Fikirleri

Estetik bir mutfak için 8 öneri


Birçok bayan için evin en önemli mekanı olan mutfağın dekorasyonu, hem estetik olarak hem de hayatı kolaylaştırması adına çok önemlidir.

Mutfak dediğimiz zaman, hayatımızın önemli bir zaman dilimini ve de anlamını işgal eden yemek yeme keyfi ya da güdüsüne hizmet ederken her şeyin bizim için daha kolay, daha keyifli ve daha hijyenik olmasını isteriz elbette.

Bunun için de mutfağımızın dekorasyonunu bu amaçlar için yönlendirmek gerekir. Kim istemez ki kocaman bir mutfağa sahip olmayı, ama bu mümkün olmayabilir bazen. Ancak mutfak mobilyalarının ve ekipmanlarının doğru yerleştirilmesi, minimum alanlarda maksimum çözümlerin ortaya konabilmesi sonucu gayet kullanışlı mekanlar elde edebiliriz.

Mutfak yerleşiminde en başta dikkat edilmesi gereken konu yemek hazırlama sürecinin üç saç ayağını iyi kurgulamak gerekir; "depolama-yıkama-pişirme" Bu üç adımı doğru yerleştirebilirseniz küçücük bir mutfakta bile rahat çalışabilirsiniz ya da kocaman bir mutfakta sürekli gereksiz yere koşturmaktan kurtulabilirsiniz. Mutfak içindeki sıralama mümkünse depolama (özellikle buzdolabı), yıkama (evye ve bulaşık makinesi) pişirme (ocak-fırın) şeklinde olabilmeli.

Bulaşık makinesinin yeri bulaşıkları makineye koyarken evyeden kolay erişebileceğiniz ve de kolaylıkla eğilebileceğiniz gibi olması çok önemlidir. Yoksa ya yerlerde bulaşık sularıyla boğuşursunuz, ya da o kadar ters bir yerdedir ki (örneklerini çok gördüm) çok yakındır ama evyede çalışırken makinenin kapağını tam açmanız mümkün değildir.

Buzdolabı ile ocağın yan yana olması tercih edilmemelidir. Hem teknik olarak (sıcak ve soğuk iki elemanın teması açısından) hem de kullanım fonksiyonu olarak ayrı olmaları gerekir. Kuru erzaklarınızın depolandığı dolap da üçlü saç ayağı üçgenine göre buzdolabına yakın olmasında fayda var. Ayrıca bunlar buhardan sürekli etkilenmemeleri adına da ocaktan uzak olmalıdırlar.

Çekmece ünitesinin ocağın yakınında olması tercih edilmelidir.

Mutfakta artık günümüzde sürekli elimizin altında olan bazı elektrikli aletler için fazlasıyla priz olması her zaman en idealidir. Ancak dikkat edin evyenin hemen dibinde su sıçrayacak şekilde priz olmasın.
Aydınlatma mutfak için çok önemlidir. Homojen aydınlatmanın sağlanması gerekir. Bunun için de mümkün olduğunca yukardan aydınlatma yapılabilir. Işığı arkanıza aldığınızda tezgahın üzerine gölgeniz düşmemeli yoksa pirinç ayıklarken mutfağın içinde yeterli ışığı yakalamak için koşturmayın. Dolap altlarında bölgesel spot aydınlatmalar da hayatınızı kolaylaştırabilir.

Mutfakta depolama fonksiyonu optimum biçimde çözümlenmelidir. Her zaman kullandıklarınız elinizin altında ve mümkün olduğunca çok şeyleri az yerler işgal ederek depolayabilecek elemanlar tercih edilmelidir. Bunun için piyasada çeşit çeşit kutular, kavanozlar mevcut. Mutfağın şemasını ve kurgusunu doğru kurabildikten sonra küçük aksesuarlarla da hayatınızı kolaylaştırabilirsiniz...

0 yorum:

Yorum Gönder