background img

Dekorasyon Fikirleri

Genç odası dekorasyonunda ipuçları


Ebeveynler çocuklarının odalarına mobilya seçerken çoğunlukla kaliteli, uzun süre yıpranmadan kullanılabilen, sağlığa zararlı olmayan boyalarla renklendirilmiş, ergonomik ve estetik olanları tercih ediyorlar. Piyasada, çocuk ve genç odalarını yatağı, giysi dolabı, çalışma masası,iskemlesi ve kitaplık raflarıyla bir arada takım olarak satışa sunan birçok marka bulunuyor. Bunun yanı sıra odaları ihtiyaca göre farklı noktalardan bir araya getirilen mobilyalarla oluşturmak mümkün. Öğrencilerin çalışırken dikkatlerinin dağılmaması, aradıklarını kolayca bulabilmeleri ve verimli bir çalışma ortamı oluşturabilmeleri için çalışma köşelerinin düzenli olması, ışığın doğru kullanılması da önemli. Kitapların, CD'lerin,notların düzenli bir şekilde yerleştirilmesi için kitaplık ve raflar kadar kutu ve dosyalama sistemleri de öğrencilere yardımcı oluyor.Çocuk ve genç odalarında kullanılan sabit yatak ve çalışma üniteleri arasında, üstü yatak altı çalışma bölümü olarak değerlendirilen tasarımlar mekandan tasarruf da sağlıyor.

Duvar oyunları

'Doğru rengi bulmanın en etkili yöntemi kendimizi iyi hissedeceğimiz mekanı hayal etmek. Bu duygunun bize çağrıştırdığı rengi bulduğumuzda odamızı aynı renge boyayabiliriz,' diyor. Marshall boyanını yetkilileri.Genç ve çocuk odalarındada bu yöntem uygulanıyor. Erkek çocuklar spor takımlarından, bir kaykaydan veya bir sörf stilinden etkilenerek duvarlarına renk uygulaması yapabiliyorlar. Zaman zaman gençlerin sevdikleri kıyafetlerinin renk ve desenleri de boya seçimine rehberlik edebiliyor. Odada kullanılan abajur, lambader gibi aydınlatmaların kablo geçiş yerleri güvenlik açısından büyük önem taşıyor.

İşlevsel çekmece üniteleri, kitaplıklar,çalışma lambaları, kutular ve dosyalama sistemleriyle akıllıca düzenlenmiş bir oda, çocuklara düzenli çalışma disiplinini hissettirmenin ilk adımıdır.

Ders çalışırken ışık kullanımı

Bir çalışma odası için enönemli ayrıntılardan biri de aydınlatma sistemleridir. Bu konuda önerilerde bulunan Philips yetkililerine göre ışık, sağ elini kullanan çocuklar için sol taraftan, solaklar içinse sağ taraftan gelmeli. Çocuğun ders çalışırken kullandığı parlak ışık, gözü rahatsız etmez , aksine okumayı kolaylaştırır. Parlak halojen ışık, konsantrasyonun bozulmasını da engeller. Saatlerce bilgisayar başında oturmak ise yanlış aydınlatmayla çok yorucu olabilir. Kontrastı azaltmak için ekranın arkasına bir ışık yerleştirmek daha doğrudur. Klavyeyi görebilmek ve ekrandan kaynaklanabilecek parlama veya yansımaları önlemek içinse yeterli derecede yukarıdan aydınlatma kullanılmalı. Kalemlik, CD'lik, çeşitli arşiv kutuları ve ara bölücüler ile modern çalışma üniteleri farklı ihtiyaçlara çözümler sağlıyor.

0 yorum:

Yorum Gönder